TapioYli-Kovero Kestävyysvaje on verovaje

Lupiinikielto kiihdyttää ilmaston muutosta

 

Edellisessä kirjoituksessani totesin kurtturuusu- ja lupiinikieltojen perustuvan alkeelliseen valmisteluun, josta puuttuu kokonaisuudessaan vaikuttavuusarviointi, joka nykyisin vaaditaan kaikissa hankkeissa. http://vieraslajit.fi/lajit/MX.38815/show.

Direktiivinikkarit eivät olleet ollenkaan ottaneet huomioon luonnon monimuotoisuutta eli tässä tapauksessa pölyttäjien, perhosten ja pikkulintujen elinolosuhteitten huonontumista kukkien poistamisen seurauksena. Pölyttäjien merkityksestä voi lukea Googlesta hakusanalla pölyttäjät.

Viime yönä selälläni maatessa tajusin, että kurtturuusukielto kiihdyttää ilmaston muutosta. Nyt hävitetään hiilidioksidia tuhlaamalla satoja miljoonia hybriideihin kustannuksiin nähden olemattomalla vasteella ja samanaikaisesti aiotaan hävittää ilmainen tehokas hiilinielu pelkästään jonkun perustelemattoman mielihalun takia.

Autojen pakokaasut syntyvät pääosin teiden varsilla. Lupiini ja kurtturuusu ovat hiilidioksiidin vastaisen taistelun ensihoitajia. Mitä runsaampi on tienvarsien hiilidioksidia nielevä kasvusto, sitä vähemmän pääsee hiilidioksidia muualle ilmakehään,

Jos tosissamme haluamme vastustaa ilmaston muutosta, on halvin ja kustannustehokkain tapa siihen istuttaa teiden varret täyteen elinvoimaisia lupiineja ja kurtturuusuja.

Kun asioiden valmistelu perustuu yksisilmäiseen hurmoshenkiseen ajatteluun käy helposti näin, että toteutetaan asioita jotka ovat yhteiskunnan kokonaisedun vastaisia.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nyt hävitetään ....Olkiukko. Nyt on tiedotettu kurtturuusujen haitallisuudesta luonnolle. Se ei tarkoita että mihinkään Kiinan malliin mobilisoitaisiin väkeä machetejen kanssa puskia leikkelemään. Se tarkoittaa hidasta sen lajin vähentämistä ja uusien ilmaantumista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Nyt keräämään lupiinikimppuja ja näivettämään kurtturuusuja"

https://yle.fi/uutiset/3-10818546

Sadan vuoden päästä näille uutisille nauretaan kippurassa.

Käyttäjän RiittaHahtamo-Suuronen kuva
Riitta Hahtamo-Suuronen

Mistä sitten terveelliset ruusunmarjasoseet lapsille, Keski- Euroopan teiden varsiltako. Omista puskistani en luovu enkä lupiineistakaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niinkin voi valita. Kompensaatioksi näivettää puskia sellaisilta tienvierustoilta joista marjoja ei voi poimia. Ja on muitakin haitallisia vieraslajeja joita voi auttaa hävittämään jos ei halua näihin kahteen kajota.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Ilmaston muutos" on näppärä leimasin koska sen voi painaa minkä tahansa asian päälle joko sitä puolustaessaan tai sitä vastustaessaan.

Voisinko saada jonkinlaisen arvion siitä, mikä on globaali lämpötila jos 1) kurtturuusut ja lupiinit pyrittäisiin hävittämään vs. 2) ei hävitetä?

Käyttäjän TapioYli-Kovero kuva
Tapio Yli-Kovero

Kyse ei ole leimasimesta vaan absoluuttisesta totuudesta että kasvit ovat hiilinieluja.
Etunollia täytyisi olla kymmeniä, jos ei satoja. Suomen hölmöjä ilmastonmuutospäästöjä puolustellaan sillä että kaikki oikeaan suuntaan olevat kalliitkin toimenpiteet ovat perusteltuja vaikka niiden vaikutusta ei huomaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Globaalisti arvelisin, että kurtturuusujen ja lupiinien hiilinielu vastaa kasvien sarjassa suurinpiirtein sitä samaa, mitä Suomi vastaa maiden sarjassa. Ei siis yksin tee kesää, mutta miksi toinen, muttei toista?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos se kaikentukahduttava lupiini saataisiin tienpenkalta kitkettyä, siinä kasvaisi jokin toinen kasvi jota käyttäisivät hyödykseen mm. pölyttäjähyönteiset. Hiilinielujen kannalta en usko lupiinin vaikutuksen olevan positiivinen vrt. että siinä kasvaisi jotain muuta.

Mutta tämä on epäolennaista sen suhteen, että lupiinien kitkemisellä tai niiden jättämisellä ei ole kertakaikkiaan minkäänlaista mitattavaa vaikutusta ilmastonmuutokseen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yli-Kovero taas googlettelupohjalta hourii. Mitä todisteita sinulla on siitä, että tuota luettelemaasi ei ole tehty? Ja mitä edellytyksiä sinulla on paremmin tietämiseen? Ei mitään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Miksi joitakin kasvilajeja vainotaan, kun on paljon haitallisempiakin vieraslajeja: merimetsot, valkoposkihanhet ja peurat punkkeineen. Kaikki ne ovat tulokkaita maassamme.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tulokaslaji on eri asia kuin vieraslaji. Valkohäntäkauriit (ent. peurat) ovat vieraslaji. Nuo kaksi muuta (ja puutiainen) eivät.

Apples and oranges: kasvien hävittäminen ei ole pois haittaeläinten vastaisesta työstä. Niitä tekevät eri tahot. Vai ovatko metsästäjät ryhtymässä lupiininkitkentään juuri kaatoaikaan?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Nimitettiinpä niitä miten tahansa, kyllä haitalliset lajit pitäisi kitkeä pois. Olen ollut koko ikäni kesät Turun saaristossa, eikä siellä ennen näitä mainitsemiani eläinlajeja näkynyt. Esimerkiksi merimetsot paskovat pienet saaret niin tarkkaan, että niistä tuhoutuu kaikki aluskasvillisuus - niin tulokas- vieras- kuin alkuperäisetkin lajit.

Käyttäjän luukanvalma kuva
Valma Luukka

Metsät pitäisi siivota, että siellä kasvavat kukkaset voisivat lisääntyä, samoin marjat ja sienet. Jos lähdetään perkaamaan lupiinipeltoja, mistä tulevat rahat tällaiseen "työhön" Yksityiset pihat ja puutarhat pitäisi kuitenkin antaa olla rauhassa, sillä niistä maksetaan kiinteistöveroa ja jokaisella on halu laittaa rakastamiaan ruusuja ja muita kukkia sinne kasvamaan. Kotirauhan rikkomista, jos sinne mennään, kuten jos "vieraspihan" katit käyvät lintuja tappamassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihan vainoharhaista. Ihmisiä rohkaistaan vähentämään kukin omalta pihaltaan kurttuja ja lupiineita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minun on vaikeata uskoa,että linnut kuljettaisivat sisämaasta siemeniä haitaksia asti. Luulisi siinä tapauksessa kuljettavan niitä lähiseuduillekin, mutta en ole kuullut että kurtturuusu olisi levinnyt haitallisessti täälläpäin. Mutta minä en ole biologi. Hangossa haitalllisen kurtturuusukasvuston hävittäminen hiekkarannalta kesti kymmenen vuotta.
Turhilla nurmikoilla hävitetään enemmän luontaista kasvillisuutta kuin kaikki haitalliset vieraslajit yhteensä tukahduttavat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta lajisto vähenee lupiinien takia.

Marjo Meuronen

Tehtaiden piipuista ne hiilidioksidit taivaalle tupruaa, kun niihin saadaan hiilidioksidisiepparit alkaa otsonikerroskin voida paremmin. Siellä taivaalla kun ei kasva kurtturuusu eikö lupiini...

Käyttäjän TapioYli-Kovero kuva
Tapio Yli-Kovero

Suomen tieverkko on 454.000 kilometrin mittainen.
Jos molemmin puolin tietä kasvaisi lupiineja kahden metrin leveydeltä, syntyisi 1.800 neliökilometrin pinta-alainen hiilinielu.Tämä pinta-ala on 7,5 kertaa Helsingin pinta-ala
Margareta Blåfield lisäsi tärkeän huomion että turhat nurmikot tuhoavat luontaista kasvillisuutta enemmän kuin vieraslajit yhteensä tuhoavat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei ole joko tai luopua vähitellen turhista nurmikoista ja vähän suitsia lupiineja. Lupiinit ovat sitäpaitsi loppukesällä ja syksyllä melkoisia rumuustörröttäjiä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitäpä asiaa ei käsiteltäisi hiilidioksidin tuon harmittoman ja hyödyllisen kaasun tiimoilta.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/porojen-laidunnus-hidastaa-ilmaston-lämpenemistä-1.58634

Onhan siinä se hyvä puoli, että tulee selväksi eri eliöiden kaasuaineenvaihdunta ja ympäristöjen hiilikierto. Muuta järkeä tässä hiilihumpassa ei ole.

Toimituksen poiminnat