TapioYli-Kovero Kestävyysvaje on verovaje

Homeongelmien syy väärin suunniteltu koneellinen ilmanvaihto - ratkaisu

Lukijoilla näyttää olevan jatkuvasti ongelmia luetun ymmärtämisessä. Aiheena on väärin suunniteltu koneellinen ilmanvaihto. Kyse on väärin suunnitellusta koneellisesta ilmanvaihdosta. On aivan sama mitä katosta poistava koneellinen ilmavaihto hengitysilmassa kelluttaa. Kyse on siitä että katosta poistava ilmanvaihto on lähtökohtaisesti väärin suunniteltu, koska se toimii fysiikan lakien vastaisesti. Koneellinen ilmanvaihto ei sinänsä ole huono asia vaan välttämätön puhtaan ilman tuottamiseksi.

Silloin kun tarvitaan puhdasta ilmaa on koneellinen ilmanvaihto välttämätön kunhan poistetaan ilma alhaalta. Alhaalta poistava ilmanvaihto ei ole avaruustiedettä vaan laajalti käytössä oleva tekniikkaa.

Leikkaussalin ilmanvaihto poistaa ilmaa alhaalta, jotta mikrobit eivät pääse leijailemaan avohaavaan. Teollisuuden puhdastilaratkaisut poistavat ilman alakautta, joka on ainoa ratkaisu ilman puhtauden maksimoimiseksi.

Rakennusteollisuus ja määräyksiä kirjoittelevat byrokraatit pitävät itsepintaisesti kiinni katosta poistavasta koneellisesta ilmanvaihdosta, joka on hyvä bisnes moninkertaisine kustannuksineen. Liekö tämä syynä siihen, että home on suomalainen ongelma.

Homeongelmien takia rakennetaan hyväkuntoisten rakennusten tilalle miljardeilla uusia koulu- yms. rakennuksia sen sijaan, että muutamalla tonnilla huonetta kohti voitaisi säästyä uuden rakentamiselta ja väistötilaongelmilta.

Alhaalta poistavaa ilmanvaihtoa on helppo ja halpa kokeilla. Itse asiassa meillä on saunan lämmitystä varten suunniteltu nettipohjainen puhaltimen ohjausjärjestelmä, jolla voitaisi testata alhaalta poistavaa ilmanvaihtoa.

Tarvitsemme kunnolla homeisen huonetilan. Muutamalla tonnilla voimme parissa kuukaudessa osoittaa mikä on alhaalta ja katosta poistavan ilmanvaihdon ero.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Toni Rintala

Mikäs se homeongelmien syy sitten on niissä taloissa, joissa ei koneellista ilmastointia ole?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Muovi väärässä paikassa..

Käyttäjän TapioYli-Kovero kuva
Tapio Yli-Kovero

Hometta on joka paikassa, aina välillä jääkaapissakin. Mikä on homeongelma?
Onko se että jossain on hometta vai se, että home aiheuttaa terveydellisiä ongelmia.
Vanhoista taloista löytyy lähes aina hometta. Terveydelle haitallista siitä tulee vasta sitten, kun hometta on hengitysilmassa, minkä koneellinen poisto katosta helposti aiheuttaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kiinteistöjen omistajilla ( kunnat ) myös oma osuus homeongelmaan. Viikonlopuksi on monessa kunnassa suljettu ilmanvihto kouluista säästösyihin vedoten, ei tarvi yhtään ihmetellä nykyistä tilannetta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ilman poistaminen alhaalta vaikuttaa minun mielestäni hyvältä idealta. Haitallisten partikkelien lisäksi se ratkaisee toistakin ongelmaa.

Nyt ilma poistetaan katon rajasta eli juuri se lämmin ilma. Se haaskaa energiaa. Samalla se jäähdyttää lattioita, jotka ovat tärkeimmät lämmöntuntemuksen kannalta. Kun ilma otettaisiin alhaalta asiat kääntyisivät toisinpäin. Kylmää poistuisi lattioilta ja lämmintä tulisi alaspäin katonrajasta.

Nyt kun joku tätä ehdottaa, niin tulee ajatelleeksi että miksi tätä ei ole otettu käyttöön asuntotuotannossa jo aiemmin? Onhan nykyisellä ilmanvaihdolla kiistämätön yhteys homeitiöiden joutumisessa ihmisen elimistöön.

Raimo Karppinen

Löytyisi varmaan googlettamalla, mutta kysyn tätä kautta.
Miten järjestetään märkätilat eli lähinnä pesuhuone?
Nykyinen ilmanohjaushan huoneistoihin tuo ilmaa kuivan kautta kohti märkätiloja, vessoja ja vaatekaappeja, joissa poistot ovat.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Systeemi on jo yleisesti käytössä. Nykyään ilmanvaihdossa raikas ilma tulee makuuhuoneisiin katosta ja huono ilma imetään pääsääntöisesti pois vessan ja kylpyhuoneen katosta. Mutta vessaan ja kylpyhuoneeseen ilma puolestaan menee oven ja kynnyksen välissä olevasta raosta. Siis ilma imetään asuinhuoneista pois alhaalta. Ainakin näin pitäisi, mutta tunarit rakentajat...

Raimo Karppinen

Niin on ollut ja nyt 2018 ilmanvaihdon mitoitusta muutettiin uusituissa rakennusmääräyskokoelmissa. Ei alipaineiseksi vaan tasapainoon.
En ole vain huomannut, että tästä olisi noussut juuri minkäänlaista keskustelua.

Minua kiinnostaakin, miten märkätilan lattianrajan poisto toteutetaan, kun nykyään ei enää peseydytä saunassa, jossa oli tulisijallinen kiuas ja kuumanvedenkeitin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vieläkö täällä vouhkataan koneellisen ilmanvaihdon ihmeellisestä kyvystä poistaa homeongelma? Niin kauan kuin koneellinen ilmanvaihto ylipäätään luo alipainetta rakennukseen, se vetää kosteusvauriomikrobeja ja niiden aineenvaihduntatuotteita sisäilmaan. Kosteusvaurioiden laajuus ja esiintyminen rakennuksessa vaikuttaa siihen, kuinka paha terveysongelma niistä aiheutuu. Ilma kiertää rakennuksessa blogistinkin esittämän ilmanvaihdon myötä. Ja joku hölmömpi voisi sanoa, myös huono sisäilma.

Blogisti ei poista homeongelmaa ihmeellisellä laitteellaan vaan kierrättää sisäilmaa toisella tavalla. Jos leikkaussalissa tai sen rakenteissa on kosteusvaurio, blogistin mainitsema koneellinen ilmanvaihto ei poista ongelmaa vaan rakenteiden avaaminen, syiden selvittäminen ja oikea korjaaminen. Hyvä veikkaus on että kosteusvaurioinen leikkaussali suljetaan ja korjataan asianmukaisesti. Siinä oli ratkaisu.

Aiemmissa kirjoituksissaan blogisti ehti jo syyttää koneellista ilmanvaihtoa rintamamiestalojen homeongelmista ja väitti huonostikin tehtyjä rintamamiestaloja hyviksi.

Käyttäjän TapioYli-Kovero kuva
Tapio Yli-Kovero

Blogisti ei kierrätä sisäilmaa vaan ohjaa sen lattialle ja lattiaa pitkin poistoaukkoa kohti.
Aika utopistista on kuvitella että leikkaussalissa olisi kosteusvaurio. Leikkaussalissa ja muissa puhdastiloissa kyse ei olekaan kosteusvauriosta vaan kaikenlaisten epäpuhtauksien kuten pölyn ja mikrobien kellumisen estäminen niin, että epäpuhtaudet ohjataan suoraan alas ja pois. Puhdastiloihin tulee jatkuvasti epäpuhtauksia henkilöstön suojavaatteista huolimatta. Nämä epäpuhtaudet eivät saa joutua leikkaushaavoihin tai lähes absoluuttista puhtautta vaativiin tuotteisiin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Hieman asiasta sivuun. Uusi lastensairaala on juuri valmistunut ja ottaa potilaita sisään ihan näinä päivinä. Milloin näemme lehtiotsikoissa, uudessa lastensairaalassa on sisäilmaongelmia?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen
Niko Lehto

Sellainenkin näkövinkkeli koneellisesta ilmanvaihdosta, että ne on erittäin helppo säätää väärin.
Me huomattiin ja saatiin korjattua töissä konttorin huono ilma tallentavan CO2 monitoroinnin avulla.
Kävi ilmi että ilmanvaihtokoneiden ”yöasetus” oli tehty väärin.
Käytännössä yön aikana poisto oli tuloimlaan nähden niin kovalla että korvausilma imettiin viemäristä toimistoihin.
Tämä selvisi hienosti CO2 graafia katsomalla. IV:n päiväasetus alkoi klo 6:00 aamulla jolloin CO2 lukema laski 5000:sta "normaaliin" 500-1000.

Paikallinen YIT:n työntekijä oli onnellinen kun sai seurata yöllistä CO2-graafia muutaman päivän ja säätää ilmanvaihtoa sen perusteella.

Suomen homeongelmasta (ongelmahan on lähinnä vain Suomessa) pari sanaa..
Home tarvitsee kasvaakseen paikallaan seisovan ilman ja kosteutta. Ei ole amerikan temppu selvitä näistä.

Sekin jopa tiedetään että miksi vain Suomessa on sisäilma ongelmia (Aalto yliopistossa tutkittu).
Home joka EI aiheuta ongelmia syö hometta joka aiheuttaa ongelmia.
Tämä ”hyvä home” kuolee helpommin.
Tämä johtaa siihen että kun yritetään puutteellisesti vaihtaa ilmaa niin tapamme ”hyvän” homeen ja sitkeämpi ongelma home jää jäljelle.

Tästä syystä esim.Englannissa joka on homeitten paratiisi ei ole Suomen tasoisia sisäilma ongelmia, mutta hometta on niin saatanasti.
Ennen vanhaa >20-vuotta sitten

Toimituksen poiminnat