TapioYli-Kovero Kestävyysvaje on verovaje

Trumppi on ostamassa Kimin bluffin

Trump on pelastamassa Kimin. Rutiköyhä pikkuvaltio Pohjois-Korea on suuri bluffi. Maalla on pari ydinpommia ja jokunen ohjus, joita se ei pysty ohjaamaan maaliin. Se synnyttää hysteriaa tekemällä ydinkokeita ja ampumalla näitä valmiiksi saamiaan ohjuksi merelle, Japaninkin yli. Luullaan, että se on merkittävä ydinasevaltio, joka on uhka maailmanrauhalle.

Kimin tavoitteena on saada USA:lta turvallisuustakuut, joka suojelee dynastian jatkumisen sen jälkeen kun bluffi paljastuu. Odotan suurella mielenkiinnolla mitä löytyy, kun turvatakuiden jälkeen kansainvälinen tarkkailijaryhmä pääsee kontrolloimaan aseistariisuntaa, pommeja ja ohjuksia.

Mitään oleellista ja merkittävää ei tapahdu ennen turvatakuita. Täytyy olla niin laaja uskottava kansainvälinen turvatakuujärjestelmä, että Kimin ei tarvitse pelätä Trumpin seuraavaa twiittiä, jossa se jostain syystä tai ilman syytä peruu turvatakeet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Trump ja Kim ymmärtävät tärkeän perusasian. Kunnon diilissä molemmat osapuolet voittavat.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos hyvin käy, ja tässä on kyllä vielä suuri jos:
Trump voittaa kun saa avattua solmun, joka on hiertänyt kymmeniä vuosia.
Kim voittaa, kun selviää siitä umpikujasta, jossa maa on ja jossa hän itse on.
Kiina voittaa, koska kaikki tietävät, että Kiina on kummisetä jota ilman ratkaisu olisi ollut mahdoton.
Pohjois-Korean kansa voittaa, kun maan taloutta päästään kehittämään ja voimavaroja päästään käyttämään vähän nykyistä järkevämmin.

Tämä on kyllä niitä haasteellisia tasapainottelujuttuja. Jos on hyväuskoinen ja naiivi, joutuu kusetetuksi. Jos on jääräpäinen änkyrä, mahdollisuudet - ne epävarmatkin - menetetään.

Juha Hämäläinen

Kimin tavoitteet ovat itsestään selvyyksiä. Kyllä Trump ne tunsi.

Kim tulee saamaan tarvitsemansa tuen Kiinalta. Rikosten täytyy olla mahdollisimman suuria, että saa syytesuojan. Tämä oikeus on annettu valtioiden johtajille ja sotilaskomentajille. He ovat lainsäädännön ulkopuolella kaikkialla.

Tämä on osa myös länsimaisia arvojamme. Meillä on kaikki kauppatavaraa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tämä on osa myös länsimaisia arvojamme. Meillä on kaikki kauppatavaraa."

Naulan kantaan. Meidän "vapaa" mediamme leimaa diktatuureiksi kaikki ne maat, joissa ei vallitse rahanvalta -- joissa ylimpänä arvona on poliittinen tai uskonnollinen ideologia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun ei vallitse rahanvalta, niin jätetään paperikoneet maksamatta, lainataan naapurimaalta lentokone ulkomaan reissailua varten ja pyydetään vierailumaan hallitusta maksamaan parhaan luxus sviitin kustannukset. Omalle kansalle pyydetään ruoka-apu ulkomailta ja kiukutellaan, jos sitä ei saa tarpeeksi. Eivät työn orjat mokomat muuten jaksa heiluttaa lapiota.

Mitäs siitä rahasta...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Olen kanssasi samaa mieltä. Ja kehitetty mahdollinen ydinasekin voi olla sitä luokkaa että se voidaan räjäyttää kiinteästi ja valvotuissa koeolosuhteissa.

Itse olin pitkään jopa sitä mieltä että koko ydinasetta ei ole olemassa mutta ilmeisesti jonkinlainen löytyy.

Ja Trumppihan on tunnetusti poliittinen älykääpiö jonka ympärillä kumisaapaskin vaikuttaa mensalaiselta.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Pohjois-Koreaa on yritetty saada avautumaan lukostaan, johon maa ajautui Korean sodan jälkeen vähättelemällä ja syrjimällä. Maan johtoa ei ole otettu tosissaan, vaan heitä on pidetty julmina diktaattoreina, toki ihan syystä. Seurauksena maa on sulkeutunut entisestään.

Epämiellyttävän hallinnon kaataminen aseilla ja väkivallalla, ja nöyryyttävän rauhan saneleminen aseilla uhkaamalla on kautta historian johtanut ojasta allikkoon: jos Versaillesin rauhansopimuksessa ei olisi toimittu niinkuin silloin toimittiin lähinnä Ranskan ja Iso-Britannian vaatimuksesta, historian kulku olisi voinut olla aivan toinen. Hitler olisi pysynyt taiteilijana, Kylmää sotaa ja koko Korean kysymystä ei ehkä olisi koskaan syntynyt.

USAn presidentti Trumpin taktiikka onkin aivan erilainen: maata ja sen johtoa kohdellaan vertaisena neuvotteluosapuolena. Lisäksi on oletettavaa maan nuoren johtajan Kim Jong-unin halu saada vuosikymmenien selkkaukselle loppu ja saattaa maansa ja kansansa pois nykytilastaan.

USA:n ja Kiinan kansantasavallan lähentyminen alkoi niinkin merkittävästä USA:n teosta, kuin lähettämällä Kiinaan pöytätennisjoukkue pelaamaan kiinalaisia vastaan. Loppu onkin historiaa: erittäin verinen ja julma hallinto on historiaa, nykykiina on noussut jo ehkä maailman suurimmaksi kansantaloudeksi. Ihmisoikeusjärjestöt toki nykyäänkin pitävät ääntä Kiinasta, mutta "maassa maan tavalla". Onneksi meillä Suomessa ei ole samanlaisia tapoja.

Saattaa olla, että jo lähitulevaisuudessa Pjongjangissa Kim Jong-ilin patsas häviää yön tunteina Kim Il-sungin patsaan vierestä, ja se korvataan Kim Jong-unin patsaalla. Kim Jong-un muistuttaa monessa asiassa isoisäänsä. Ehkä hän ansaitsee paikkansa Pohjois-Korean historiassa isoisänsä rinnalla.

Kauko-Itäläinen ajattelutapa eroaa totaalisesti siitä, mihin me täällä olemme tottuneet. Meidän ei kannata istuttaa sinne omia ajattelutapojamme, tämän opin ollessani töissä Samsungilla. Jos he tykkäävät johtajiensa 27 metriä korkeista pronssipatsaista, niin mitä sitten ?

Toimituksen poiminnat