TapioYli-Kovero Kestävyysvaje on verovaje

Säälittävät verosopimukset syynä aggressiiviseen veronkiertoon

Verotuksen yleisesti hyväksytty periaate on, että tulot verotetaan siinä valtiossa, missä ne ovat syntyneet. Näin ei kuitenkaan tapahdu, koska valtiot ovat luopuneet oikeudestaan verottaa ulkomaisessa omistuksessa olevia yhtiöitä.

 

Suomi on tytäryhtiötalous. Vanhat EU-maat ovat pääosin emoyhtiötalouksia, jotka EU:n laajetessa 90-luvun alussa virittivät innokkaille uusille jäsenvaltioille verosopimusloukun, jossa nämä luopuivat verottamasta tuloja, jotka ulkomaiset edunsaajat ansaitsivat näissä uusissa jäsenvaltioissa.

 

Oletetaan, että emoyhtiövaltio saa osinkoja ja muita tuloja 100 miljoonaa tytäryhtiövaltiosta ja tytäryhtiövaltio saa 10 miljoonaa emoyhtiövaltiosta.

Jos ei olisi verosopimusta ja kumpikin verottaisi tulosta lähdeverona 15 %, niin tytäryhtiö saisi 15 miljoonaa verotuloja ja emoyhtiö saisi 1,5miljoonaa.

 

Verosopimusten mukaan kumpikaan valtio ei verota toisilleen maksettavia osinkoja, joten tytäryhtiövaltio lahjoittaa emoyhtiövaltiolle päätäntävallan 13,5 miljoonaa 15 % lähdeverokannan mukaan laskettuna.

 

Näin ei kuitenkaan tapahdu, sillä valtiot kilpailevat emoyhtiöistä. Ne tekevät emoyhtiöiden kanssa veronkiertosopimuksia, jossa ne tarjoavat erittäin alhaisia veroja näistä osingoista saadakseen emoyhtiön verot itselleen.

 

Ketju ei pääty tähän vaan esimerkiksi hollantilainen tai luxemburgilainen emoyhtiö on vain välivaihe, ensimmäisen tason emoyhtiö, toisen tasoin tytäryhtiö, josta "verotetut" osingot siirtyvät toisen portaan emoyhtiöön, jonne omistus piiloutuu ja joka ei verota ollenkaan tai verottaa hyvin vähän varsinaisten omistajien saamia osinkoja.

 

Verosopimuksilla entiset siirtomaavallat tekivät uusista jäsenvaltioista vasallivaltioitaan, joista ne saavat vastikkeettomasti miljardeja, jotka siirtyvät vahvistamaan entisten siirtomaavaltioiden talouksia.

 

Kyse ei ole pelkästään EU-maista, sillä samankaltaisia sopimuksia on solmittu lähes kaikkien valtioiden kanssa. Entiset siirtomaat ovat myös siirtäneet verotusoikeutensa entisille isännilleen; siirtomaaherruuden muoto vain on muuttunut.

 

Mitä voitaisiin tehdä?

 

Verosopimus on sopimus, jonka voi irtisanoa tai jota voi muuttaa kuten Ruotsi ja USA ovat hiljan tehneet. Verosopimuksiin liittyy vuonna 1990 suuren puhalluksen yhteydessä säädetty EU direktiivi (90/435/ETY) jossa puhallus on yritetty sementoida. Direktiivi on niin monimutkainen ja vaikeaselkoinen (tahallisesti?) ettei se aukene vähällä lukemisella ja lukaisemalla on vaikea päätellä kuinka siitä voisi päästä irti.

 

Jos nykyisin EU:n laajentumisen myötä enemmistön muodostavat tytäryhtiövaltiot nousisivat kapinaan vanhoja pääosin emoyhtiövaltiota vastaan ja haluaisivat saada verotulot itselleen, niin ne voisivat irrottautua direktiivistä vetoamalla direktiivin 1. artiklan 2. kohtaan:

 

"Tämä direktiivi ei estä sellaisten kansallisten säännösten ja sopimusten soveltamista, jotka ovat välttämättömiä veropetosten ja väärinkäytösten estämiseksi."

 

Verosopimukset voi irtisanoa ja jättää direktiivi noudattamalla sillä perusteella että ne edistävät veropetoksia ja väärinkäytöksiä. Suomenkin on aika päättää miten Suomessa ansaittuja tuloja verotetaan ja miten veromarkat käytetään.

 

Muuta ei tarvita kuin munaa.

 

Yhteenveto verosopimuksista:

https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kansainvaliset_tilanteet...

 

EU direktiivi 90/435/ETY:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A31990L0435

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Kuulostaa hyvältä. Olisiko se näin yksinkertaista? Veroasiat on jääneet luvattoman vähälle huomiolle toistaiseksi hallituksen toiminnassa. Veronkierto vie aivan liikaa varoja pois maasta. -Ja koska kerran kumminkin melkein aina seuraamme Ruotsia, miksei nytkin? Kuulostaisi kannattavalta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kuulostaa oikein hyvälle. Eli kiristetään valvontaa ja tehdään veroilla kikkailevat yritykset kannattamattomaksi. Onneksi meillä löytyy samankaltaisia yrityksiä, joihin pois potkitut voidaan ottaa takaisin töihin... koska onhan meillä huutava työvoimapula. /sarcasm

Oikeasti ei noille voi tehdä mitään ennenkuin voidaan taata, ettei homma levähdä käsiin, jos noille jotain tehdään. Yritykset kierrättävät varallisuuttaan vaikka minkälaisen systeemin kautta, mutta heidän alaisuudessaan toimivat suomalaidet työntekijät maksavat verot kiltisti Suomeen ja tietenkin saavat leipänsä siitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eli kiristetään valvontaa ja tehdään veroilla kikkailevat yritykset kannattamattomaksi."

Mitä Suomi menettäisi jos Kelaa kuppaava Attendo lähtisi Suomesta? Terveydenhoito hoidetaan joka tapauksessa pääosin valtion varoista, ainakin se löysä osa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Attendo Suomi työllistää noin 6000 työntekijää. Kuppaaja se on tavallaan kyllä, mutta kestäisi hetken paikata tuollaista työttömyysreikää, jos homma loppuisi kuin seinään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei kait veroja maksavat työntekijät Suomesta lähtisi vaikka Attendo lähtisi. Samanlaisia veronkiertofirmoja on Suomessa terveydenhoidossa, lasten huostaanotossa (liikevaihto 1.4 mrd) vanhuspalveluissa useita.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Millä veroja maksavat (attendon entiset) työntekijät maksaisivat niitä veroja, jos heiltä lähtisi työpaikka?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onnettomasti kiertelet, eihän työt siihen loppuisi kun esimerkkinä mainitsemani Attendo lähtisi, uusi työnantaja hoitaisi palkanmaksun ja veronmaksun.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Oletetaan sitten, että jokin toinen 'kunniallisempi' firma ostaa Attendon Suomen. Kannattaa vähän miettiä pidemmälle mitä silloin tapahtuu.

Koska attendo on kierrättänyt voittojaan veroparatiisien kautta, se on voinut käyttää kilpailuedun esim. pitämällä pienempiä hintoja tai maksamalla enemmän palkkaa kuin kilpailevat 'kunniallisemmat' yritykset. Attendon Suomen ostava 'kunniallisempi' yritys siis joutuu jollain tavalla tuon edun ottamaan huomioon.

Eli 'kunniallisemmalla' yrityksellä ovat ainakin seuraavat vaihtoehdot.

1. Yritys potkii pois työntekijöitä edun verran ja laskee vähän palveluksen tasoa.
2. Yritys ottaa takkiinsa edun verran.
3. Yritys laskee työntekijöiden palkkaa edun verran.
4. Yritys nostaa hintojaan.

Noista neljästä ensimmäinen on ehkä todennäköisin. Eli hyöty olisi vähän lisää rahaa valtiolle, huonompaa palvelua ja lisää työttömiä, joista taas kustannuksia valtiolle.

Toki saa ehdottaa muitakin vaihtoehtoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Koska attendo on kierrättänyt voittojaan veroparatiisien kautta"

Kierrättänyt voittojaan???

En nyt oikein ymmärrä logiikkaasi veronkierron erinomaisuudesta muuten kuin että hyödyt siitä jotenkin itse. Eikö valtion siis ei kannattaisi antaa kaikille veronmaksajile laillista mahdollisuutta täyteen veronkiertoon tai vastaavasti lopettaa koko verojen vaatimista jos se on hyödyllistä kansantaloudelle? Kun yksi maksaa vähemmän veroja joutuu muut maksamaan enemmän, eri asia on taas meneeko verovarat oikeaan kohteeseen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #10

Ei se ole erinomaista. Ongelma on siinä, että nykyinen himmeli on tehty niin hauraaksi, että noihin ongelmakohtiin puuttumalla voidaan saada aika pahaakin jälkeä aikaiseksi. Homma pitäisi saada ensin tukevalle pohjalle ennenkuin mitään voi tehdä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Suomi on EU,n siirtomaa joka maksaa kiltisti kaiken mitä siltä pyytää ja jopa rikkaampien siirtomaaisäntien jäsenmaksutkin! Pääasia että saadaan olla " Lipposen mukaan ytimessä"= maksamassa!

Käyttäjän HarryLindstrm kuva
Harry Lindström

Nyt suuta soukemmalla. Kuuluisa suomipoliitikko, filosofi, ajattelija. Matti Vanhanen sanoi että me tienaamme tällä. Tieto on niin vastaansanomattoman ajateltua ja fiksua että siihen ei ole mitään lisäämistä!!! Presidenttiainesta kaikkine puuro ja naisjuttuineen.

Toimituksen poiminnat